18 febrer 2015

Tala total

Aquest matí ens els veïns que hem tingut ocasió de passejar pel parc de la Fontsanta hem quedat corpresos al veure que estaven talant la densa arbreda que hi havia just davant de la biblioteca Martí i Pol. Costa imaginar-se el Parc de la Fontsanta sense aquesta zona tan ombrívola que, fins a dia d’avui justament, convidava amb la seva bellesa a endinsar-se cap a la resta d’espais del parc. De fet, formava part del grup d’arbres que es varen plantar durant la primera fase de la construcció d’aquesta preuada zona verda i, que a més, per iniciativa de l’Ajuntament, vàrem plantar els mateixos veïns juntament amb el batlle del moment, en Eduard Alonso.

Avui la sorpresa ha esta majúscula en veure que, sense cap avís previ, ens estaven arrencant una part de la historia recent de la nostra ciutat. Alguns veïns s’han interessant davant de l’Ajuntament pel motiu d’aquesta destrucció. Val a dir que la resposta del consistori ha estat ràpida i l’Alcalde ha contestat a tots els interessats amb el correu que podeu trobar aquí. L’Ajuntament també ens ha fet arribar aquesta tarda una nota informativa (aquí el link) que advertia d’aquesta actuació, però el cert és que aquestes notes no havien estat distribuïdes pel nostre barri i per això la lògica sorpresa del veïnat.

Segons explica la nota informativa aquesta tala massiva és deguda al mal estat de l’arbrat. També especifica que durant les properes tres setmanes es procedirà a plantar nous arbres d’espècies que s’avinguin més a la climatologia local.

Des de l’Associació de veïns volem destacar diversos punts, en primer lloc hauríem valorat positivament haver estat informats amb antelació de que es pensava fer aquesta actuació i no haver-la descobert a posteriori.

També trobem a faltar disposar d’informació mes detallada de com serà aquesta substitució, concreció sobre les especies que es plantaran i quins perímetres de tronc tindran aquest substituts. En el seu moment el projecte del parc, que recordem va resultar premiat per la seva qualitat paisatgística, recollia un estudi cromàtic segons les diferents estacions de l’any que també incloïa un estudi de les ombres.

Per acabar ens han arribat fotografies dels arbres tallats en les que no s’observa cap malaltía a diferencia de la imatge que ens ha fet arribar l’alcalde a través del seu correu. Ens preguntem si no s’hauria pogut portar a terme una operació sols sobre els arbres afectats i anar fent la substitució progresiva de manera que no calgués renunciar a aquesta malaguanyada arbreda.

Ara ja està tot dat i beneit. Un cop acabada aquesta operació ja “sols” caldrà esperar gaire be un parell de dècades per tornar a gaudir d’un arbrat comparable al que avui ha desaparegut. Paciència.

 

Imatge adjuntada per l’Alcalde en el seu correu de resposta:

IMG-20150218-WA0010

Imatges que ens han fet arribar amb els troncs sense símptomes visibles de malaltia:

IMG-20150218-WA0002

IMG-20150218-WA0004

IMG-20150218-WA0005

IMG-20150218-WA0006

IMG-20150218-WA0007

IMG-20150218-WA0008

IMG-20150218-WA0009